Коптильні для сала

Завантажити ще
Сторінка
Ціна за зростанням
Ціна за спаданням
За рейтингом
Акційні
За рейтингом
  1. Гриль “Троян”
    Гриль “Троян” Код товару: 3030062
    В наявності
    5 990 ₴
  2. Коптильня Smoke-House: 520х300х280, з термометром, нержавіюча 1.5 мм
    1 969 ₴
  3. Коптильня Smoke-House: 520x300x310, кришка будиночок, нерж 1.5 мм
    2 482 ₴
  4. Коптильня Smoke-House: 520x300x280, кришка плоска, нержавіюча 1.5 мм
    1 770 ₴
  5. Коптильня Smoke-House: 400х300х280, з термометром, нержавіюча 1.5 мм
    1 659 ₴
  6. Коптильня Smoke-House: 400x300x310, кришка будиночок, нерж 1.5 мм
    2 045 ₴
  7. Коптильня Smoke-House: 400x300x280, кришка пласка, сталь 1.5 мм
    636 ₴
  8. Коптильня Smoke-House: 300х300х200, із термометром, нержавіюча 1.5 мм
    1 329 ₴
  9. Коптильня Smoke-House: 300x300x250, кришка будиночок, нерж 1.5 мм
    1 693 ₴
  10. Коптильня Hot Smoking: 520х310х330, кришка будиночок, сталь 2 мм
    830 ₴
  11. Коптильня Hot Smoking: 520х310х280, кришка пласка, сталь 1.5 мм
    700 ₴
  12. Коптильня Hot Smoking: 510х320х330, кришка кругла, термофарба, 1.5 мм
    840 ₴
  13. Коптильня Hot Smoking: 510х320х330, кришка кругла, сталь 2 мм
    810 ₴
  14. Коптильня Hot Smoking: 510х320х330, кришка кругла, сталь 1.5 мм
    730 ₴
  15. Коптильня Hot Smoking: 500х300х300, кришка будиночком, сталь 1.5 мм
    730 ₴
  16. Коптильня Hot Smoking: 470х270х200, кришка плоска, сталь 1 мм
    450 ₴
Завантажити ще
Сторінка
Ціна за зростанням
Ціна за спаданням
За рейтингом
Акційні
За рейтингом

Вибираємо коптильню для сала

Кожен, хто хоч раз цікавився копченням, знає, що приготування копченого сала гарячим способом неможливо. Але чи так на це насправді? Досвідчений коптильник знає, що коптити сало в коптильні гарячого копчення можна, але для цього потрібно знати декілька хитрощів і рецептів. Вони зовсім не складні, а тому будуть під силу навіть новачкові.

Освойте їх і зможете порадувати своїх близьких новими, цікавими стравами, несхожими на звичні копченості.

Як коптити сало в коптильні гарячого копчення

Кожен дачник або житель села вміє коптити сало в домашніх умовах в холодній коптильні. Найскладніше при цьому — зробити коптильню, де дим буде остигати перш ніж дійде до сала.

Холодне копчення для цього продукту — процедура проста. Оскільки температура диму при такому способі готування не перевищує 20°С, то ніяких спеціальних прийомів знати не потрібно. А ось гаряче копчення проходить при значно більших температурах. Це пов'язано з тим, що пальне знаходиться в безпосередній близькості від продуктів. Звичайні продукти (м'ясо, риба) готуються при 100°С, але нерідко цей показник зростає до 120.

При такій температурі сало гарячого копчення зробити не вийде — воно просто розтане. Максимум для сала — 90 градусів. Щоб витримувати цю температуру, слід вибрати коптильню з вбудованим термометром.

Підготовка сала

Для того, щоб коптити сало в домашніх умовах, недостатньо просто вибрати коптильню. Якщо рибу і овочі можна коптити свіжими, то м'ясо і сало обов'язково підготовляють. Для цього використовують соління або маринування. Підготовка — найтриваліший етап копчення сала. Саме копчення займає 40-60 хвилин.

Для початку потрібно вибрати сало. Його товщина не повинна бути менше 3 см. Плюсом буде прошарок м'яса.

Сало нарізають довгими шматками шириною 6-8 см. Солять його крупною сіллю так, щоб вона повністю покривала поверхню сала.

Маринад готувати складніше:

  • кип'ятять воду і остуджують її;
  • круто солять «на яйце»;
  • додають часник, перець, сушений кріп, лавровий лист і інші прянощі.

У маринад занурюють сало таким чином, щоб воно було покрите повністю. Маринування та засолювання займають 2-4 дні.

Після сало дістають, миють від решток солі і просушують, щоб позбутися від зайвої вологи. Для просушування його обмотують марлею і підвішують в добре провітрюваному місці.

Існує також спосіб «експрес» засолу: готується маринад, в нього укладають сало, і варять на повільному вогні 2 години.

Процес гарячого копчення сала

Починати підготовку можна тільки після того, як коптильня для сала буде очищена від жиру і попелу. Далі готують багаття. Рекомендують ставити коптильню на вугілля, а тому дереву дають можливість прогоріти.

Після в коптильню засипають паливо, встановлюють піддон. Щоб було легше чистити, його вистилають фольгою. Нижню сітку знімають, або просто не використовують. Коптильня ставиться на вогонь. Продукти викладаються тільки після появи диму.

Сало розкладають і підвішують так, щоб воно не торкалося стінок і один одного. Так ви гарантовано прокоптите його по всій площі, а не тільки знизу.

Гаряче копчення сала в домашніх умовах займає до 1 години, а тому воно може стати непоганою альтернативою шашлику, що вже всім набрид.

Єдиним нюансом є те, що смаком воно тільки після охолодження, а тому відразу його не їдять.

Дерево для копчення сала

Якщо ви тільки знайомитеся з приготуванням копченостей, то не хвилюйтеся з приводу вибору палива. Ви не помилитеся, якщо будете використовувати ті самі породи, що і для смаження шашлику. Дуже добре підходять плодові дерева, вільха, виноградна лоза, дуб. Головний нюанс: дерево має бути обов'язково подрібнене до стану тріски або тирси. У спеціальних магазинах або через інтернет можна замовити вже готове паливо для гарячих коптилень.

Гаряче копчення сала можна робити з додаванням в паливо молодих гілок і листя. Вони швидко почнуть виділяти дим, і додадуть копченостям цікавий присмак і аромат.

Оскільки коптильня для сала ставиться прямо на вогонь, не можна використовувати занадто сухе паливо. Перед завантаженням його обов'язково потрібно зволожити.

Як і у випадку з холодним копченням і приготуванням м'яса на вугіллі, хвойні породи не використовують. Проте, при бажанні можна додавати в паливо ялівцеві гілки і ягоди.

Як вибрати коптильню?

Гарячі коптильні в цілому все схожі один на одного. Але це не означає, що для сала можна вибрати будь-яку коптильню. Критерії вибору при цьому залишаються все ті ж:

  • матеріал — сталь або нержавіюча сталь;
  • товщина металу від 1 мм;
  • кришка з гідрозатвором;
  • піддон для збору жиру.

Розміри при цьому не мають значення: оскільки продукти гарячого копчення довго не зберігаються, то їх краще готувати невеликими партіями. Вага та зручність транспортування також відходять на другий план, оскільки готувати ви будете вдома — на природі коптити сало буде незручно.

Дуже важливим моментом є наявність піддону. При копченні м'яса він просто спрощує догляд за коптильнею. У випадку з салом він просто необхідний. Оскільки воно практично повністю складається з жиру, то він капає у великих кількостях. Якщо він буде потрапляти прямо на тирсу, то буде загорятися і виділяти неприємний запах.

Найкраще підійде коптильня для сала з декількома рівнями сітки. Продукти при цьому укладаються тільки на верхній ярус, якнайдалі від джерела тепла. Плюсом буде кришка будиночком, так як вона збільшить місткість. При такому влаштуванні кришки сало підвішується на гачки вгорі.

Градусник не є обов'язковим елементом коптильні для сала, але він дуже допоможе. Без нього можна обійтися, якщо ви готуєте в домашніх умовах на електричній плиті або газовій конфорці. На них силу вогню можна легко відрегулювати. А ось при установці коптильні на відкритий вогонь, дров'яну піч або вугілля, ви ніяк не можете контролювати процес виділення тепла. В такому випадку вбудований термометр допоможе вибрати момент, коли потрібно прибрати коптилку.

Перш ніж купити коптильню для сала, уважно вивчіть всі доступні варіанти. В інтернет-магазині Cropper виставлені десятки моделей, які підходять для гарячого копчення сала. Серед них ви знайдете обладнання, з яким навчитеся готувати смачні копченості, які стануть прикрасою святкового столу і урізноманітнять ваш щоденний раціон.