Консерви з курки в автоклаві

25 листопада 2021

тушёнка из курицы

Домашній автоклав абсолютно незамінний на кухні. Він дозволить вам робити заготівлі на зиму та, тим самим, заощаджувати на купівлі та зберіганні страв. Також тушонку відносять до категорії корисних, сповнених енергетично цінних елементів страв. І ніхто не скасовував смакові якості. Будь то тушонка з качки в автоклаві, або звичайна тушонка з курки в автоклаві, ви отримаєте насолоду від кожного прийому їжі. Давайте розглянемо основні рецепти того, як можна приготувати курятину, закатавши її в банку для довгострокового зберігання.

Чому варто готувати тушонку в автоклаві?

Домашня тушонка зі свинини в автоклаві та страви з курятини – це найбільш популярні консервовані м'ясні страви в Україні. Однак не обмежуйте себе у виборі. Приготувати можна паштет або цілісні шматки м'яса. Причому видів м'яса є десятки, і всі вони підійдуть для автоклава:

Але є переваги, які і зумовлюють популярність тушонки. Цю страву зручно готувати разом із гарніром. Сік рясно витікає з м'яса та вбирається в пшеничну кашу, гречку, рис та інші крупи. З картоплею або вермішеллю тушонку не консервують, але додавання заготовки з курячою тушонкою в свіжозварений гарнір зроблять вашу вечерю ситною і смачною. Крім того, їсти тушонку можна і як самодостатню страву.

тушенка из свинины

Рецепт тушонки в автоклаві

Спочатку зберіть разом всі інгредієнти. У мінімальному рецепті вам знадобляться:

  • курка (зазвичай беруть філе);
  • лаврушка;
  • горошки чорного перцю;
  • інші спеції (сіль, червоний мелений перець, базилік, цукор).
мясо кусочками
Промийте м'ясо, якщо взяли свіжий шматок. Це оптимальне рішення для приготування тушонки в автоклаві. Допускається і заморожене м'ясо, хоча його смак буде менш насиченим. Якщо взяли заморожене філе, спочатку розморозьте його при кімнатній температурі, в мікрохвильовій печі або під струменем теплої води в раковині.

М'ясо розріжте на невеликі шматочки. Приблизна вага одного шматка – від 45 до 75 г. Якщо взяли не філе, а тушку курки, то не викидайте кістки. Їх теж можна додати до тушонки. Це благотворно позначиться на смаку та поживності страви, а також збільшить кількість підсумкового продукту. Складіть усі шматочки в невелику каструлю або миску. Засипте туди приправи, трави, спеції та все ретельно перемішайте.

Дайте інгредієнтам настоятися, а поки що займіться банками. Візьміть чисті тари та розставте їх на столі. Починайте заповнювати банки чорним перцем – достатньо 2-3 горошків. Потім додайте 1-2 аркуші лаврушки. Тільки після цього переходьте до м'яса. Укладайте їх у ємність, але не притискайте їх під пресом. Краще прибрати шар і перекласти його в іншу банку. Обов'язково залишити 3 см порожнього простору між кришкою банки та стравою. У процесі приготування страва розширюватиметься, та якщо не залишити місця, то банка лусне.

Коли підготували всі банки, залишилося герметично закатати їх, дотримуючись стандартної інструкції при консервації. Потім помістіть ємності в електричний автоклав, залийте води, закрийте пристрій і вмикайте його. Якщо у вас вогнева модель, то спочатку увімкніть конфорку на газовій плиті, поставте на неї автоклав, і потім заповнюйте його банками та наливайте воду.

Обов'язково простежте, щоб вода не діставала до кришки автоклава. Залишити потрібно приблизно 4 см вільного місця.

Зачекайте, доки автоклав нагріється до 115°C, і дайте стравам варитися протягом 30 хвилин. Потім вимкніть пристрій, дайте банкам охолонути та готову консервацію можна забирати з пристрою. Пам'ятайте, що 100°C — це недостатня температура для автоклава, та користі від такого приготування не більше ніж від готування на сковороді або в каструлі. А ось температура вище 120°C зробить продукти не смачними, а також може пошкодити банки. 

У якому банку краще закочувати тушонку з автоклаву?

Це залежить від ваших уподобань. Мабуть, немає сенсу готувати тушонку в автоклаві в банці 0,35 літрів. Навіть для одного прийому їжі такого дозування буде мало. Оптимально – тари на 0,5 або 1 літр. Більші ємності вибирають рідше, та й вони містяться далеко не у всі автоклави. У багатьох моделей занадто вузька горловина для "полтарушка", двох- і трилітрових банок.
банка тушёнки

З чого готують тушонку в автоклаві?

Ми порекомендували вам рецепт тушкованої курки в автоклаві. Це гарна, популярна страва. Його закривають багато українців. Але, можливо, ви захочете зробити щось додатково, цікавішу страву для свят. Як мінімум, однаковий раціон на зиму - це не дуже радісно і зовсім не корисно для організму. Ви також можете зробити тушонку з таких видів м'яса:

  • ягнятина;
  • перепелине м'ясо;
  • свинина;
  • каченя;
  • кролятина;
  • гусятина;
  • і т.д.

виды мяса

Автоклав для приготування тушонки підійде будь-хто. Головне, щоб вистачало його місткості, влаштовував тип пристрою і матеріал, з якого він виготовлений. Знайти широкий вибір автоклавів для консервування тушонки можна в інтернет-магазині Cropper. Посилання зі складу доставлять до будь-якого населеного пункту України. Оплата: з банківського рахунку, за допомогою терміналу або післяплатою. Є послуга кур'єрської доставки від перевізника Нової Пошти. Також тут ви знайдете іншу техніку для дому та дачі: коптильні, сепаратори, дистилятори, доїльні апарати, доїлки, обладнання для мототехніки, шланги та насоси. Залишились питання? Телефонуйте, і консультанти магазину допоможуть вам порадою. Вдалого приготування тушонки!

Інші статті та новини