Тушонка з качки в автоклаві
У цій статті розберемо основні рецепти приготування тушонки з качки в автоклаві, зрозуміємо чому автоклав для консервування обов'язково потрібно купити додому, щоб готувати консерви. В інших статтях нашого блогу ви знайдете рецепт тушонки з кролика в автоклаві багато інших цікавих кулінарних ідей.
Чому тушонку з качки готують в автоклаві?
Багато хто звик до того, що їхні бабусі готували консервацію без жодного спеціального обладнання. Через це покупку автоклава відкладають. Насправді причини його купити є, і їх кілька.
Безпека
Який би продукт ми не закладали в консервну банку, як би ретельно його не обробляли, у герметичних умовах можуть почати розвиватися мікроорганізми. У найпростішій ситуації це призведе до псування страви. Якщо розглядати найгірші сценарії, то в м'ясі виявиться ботулотоксин – а це вже серйозна загроза вашому здоров'ю.
Не можна просто проварити інгредієнти півгодини при 100°C температурі. Цього мало. Багато мікроорганізмів не знищуються в процесі кип'ятіння. Тут потрібна хоч би температура 110°C. Досягти її можна лише в автоклаві. Консервація буде безпечною на 100%, якщо використовуватиме її приготування спеціальну техніку, а не задовольнятися ручними методами.
Швидкість приготування страв
Без автоклава часу доведеться витрачати багато. Спочатку зібрати всі інгредієнти, потім обробити їх у каструлі чи навіть обсмажити, потім лише закладати у консервні банки. Зручніше та швидше просто закладати відразу всі інгредієнти в банку, та обробляти їх вже у вигляді готових страв просто помістивши банку в автоклав.
Та й річ не тільки в швидкості — користуватися сучасним автоклавом просто зручніше. А тепер давайте перейдемо до рецепту тушонки з качки в автоклаві.
Підготовка тушки
Спочатку визначитеся з тим, як саме ви хочете приготувати качку. Є кілька варіантів:
- як самодостатня страва, цілісні шматки м'яса;
- разом із гарніром;
- паштет;
- тушонка.
У цій статті розглянемо лише тушонку, адже це найпопулярніша консервована страва з качки серед українців. І розпочинають приготування з підготовки тушки.
Візьміть качку і нагрійте каструлю води до 80°C. Вилийте рідину на тушку, щоб ошпарити її покриви шкіри. Нехай вона відлежиться в гарячій воді хвилин 10, після чого можете обскубувати тушку. Тільки після цього розкривайте її, видаліть начинки, промийте м'ясо. Найбільші кістки можете усунути, але це необов'язково — вони розм'якшуються в автоклаві.
Є спосіб уникнути всіх цих турбот — відразу купувати філе качки, і вже з нього робити консервацію. Однак, за підготовлене до консервації м'ясо доведеться переплатити. Це варіант лише для тих українців, які не мають свого приватного господарства із сільськогосподарськими птахами.
Класичний рецепт тушонки з качки в автоклаві
Поріжте м'ясо на невеликі шматки і складіть їх в окрему миску. Підготуйте банки для консервації. Зазвичай для тушонки вибирають півлітрові або літрові ємності. Тари потрібно добре промити, а потім висушити. Тільки після цього укладайте м'ясо всередину. Не забудьте додати лаври, горошки чорного перцю. За бажанням та смаком можна додавати інші приправи, включаючи і цукор.
Залиште приблизно 3 см вільного простору перед кришкою. У процесі варіння вміст банки починає набухати. Якщо не залишити місця, кришка може відлетіти. Після укладання закатайте банки.
Банки зі стравою помістіть у автоклав, не перевищуючи його місткості. Залийте у пристрій воду. Рідина повинна покривати всі банки, діставати до термометра, але не діставати до кришки автоклава. Залишити краще ті самі 3-4 см. вільного простору.
Тушонку з качки прогрівають при температурі 110°C приблизно 30 хвилин. Врахуйте, що далеко не одразу рідина в автоклаві нагрівається до такого показника. На це піде кілька годин очікування, та лише потім починайте звіт півгодинного приготування. Орієнтуйтесь за показниками на термометрі.
Не забувайте про різницю у використанні електричних та вогневих автоклавів. Перші – найзручніші. Ви поміщаєте банки в пристрій, вмикаєте його в розетку, і відразу починаєте працювати. Достатньо простого натискання на кнопку "старт". Вогневий автоклав треба спочатку поставити на конфорку газової плити, увімкнути вогонь, і лише тоді почнеться обробка продуктів у консерваційних банках.
Де купити автоклав для тушкованої тушки?
Оплата: з картки, через термінал або в процесі отримання посилки. Доставка Новою Поштою по всій Україні. Є можливість замовити доставку кур'єром на будь-яку адресу, яку ви вкажете.
Вибирайте стандартний рецепт, щоб приготувати в автоклаві тушковану качку. Або спробуйте щось специфічне, наприклад, тушонку з качки по-адигейські в автоклаві. Головне, щоб страва була безпечною, і сподобалося вам та членам вашої родини.