Тушонка з качки в автоклаві

10 грудня 2021
філе качки
Качине м’ясо — одне з найсмачніших, якщо ми розглянемо усі види м'яса птиці. У теплі сезони страви з неї можна купити або одержати з сільськогосподарських птахів, яких ви виростили самостійно. Але ж доступ до качиного м’яса хочеться мати і взимку. Не хочеться, щоб тушонка в автоклаві з курки стала єдиною зимовою стравою. Тому і потрібно робити заготівлі: тушонка в автоклаві з яловичини, м’яса качки, гусятини, риби. Різноманітність –- запорука здорового харчування.

У цій статті розберемо основні рецепти приготування тушонки з качки в автоклаві, зрозуміємо чому автоклав для консервування обов'язково потрібно купити додому, щоб готувати консерви. В інших статтях нашого блогу ви знайдете рецепт тушонки з кролика в автоклаві багато інших цікавих кулінарних ідей.

Чому тушонку з качки готують в автоклаві?

Багато хто звик до того, що їхні бабусі готували консервацію без жодного спеціального обладнання. Через це покупку автоклава відкладають. Насправді причини його купити є, і їх кілька.

Безпека

Який би продукт ми не закладали в консервну банку, як би ретельно його не обробляли, у герметичних умовах можуть почати розвиватися мікроорганізми. У найпростішій ситуації це призведе до псування страви. Якщо розглядати найгірші сценарії, то в м'ясі виявиться ботулотоксин – а це вже серйозна загроза вашому здоров'ю.

Не можна просто проварити інгредієнти півгодини при 100°C температурі. Цього мало. Багато мікроорганізмів не знищуються в процесі кип'ятіння. Тут потрібна хоч би температура 110°C. Досягти її можна лише в автоклаві. Консервація буде безпечною на 100%, якщо використовуватиме її приготування спеціальну техніку, а не задовольнятися ручними методами.

Швидкість приготування страв

Без автоклава часу доведеться витрачати багато. Спочатку зібрати всі інгредієнти, потім обробити їх у каструлі чи навіть обсмажити, потім лише закладати у консервні банки. Зручніше та швидше просто закладати відразу всі інгредієнти в банку, та обробляти їх вже у вигляді готових страв просто помістивши банку в автоклав.

Та й річ не тільки в швидкості — користуватися сучасним автоклавом просто зручніше. А тепер давайте перейдемо до рецепту тушонки з качки в автоклаві.  

Підготовка тушки

філе качки для тушонки

Спочатку визначитеся з тим, як саме ви хочете приготувати качку. Є кілька варіантів:

  • як самодостатня страва, цілісні шматки м'яса;
  • разом із гарніром;
  • паштет;
  • тушонка.

У цій статті розглянемо лише тушонку, адже це найпопулярніша консервована страва з качки серед українців. І розпочинають приготування з підготовки тушки.

Візьміть качку і нагрійте каструлю води до 80°C. Вилийте рідину на тушку, щоб ошпарити її покриви шкіри. Нехай вона відлежиться в гарячій воді хвилин 10, після чого можете обскубувати тушку. Тільки після цього розкривайте її, видаліть начинки, промийте м'ясо. Найбільші кістки можете усунути, але це необов'язково — вони розм'якшуються в автоклаві.

Є спосіб уникнути всіх цих турбот — відразу купувати філе качки, і вже з нього робити консервацію. Однак, за підготовлене до консервації м'ясо доведеться переплатити. Це варіант лише для тих українців, які не мають свого приватного господарства із сільськогосподарськими птахами.

Класичний рецепт тушонки з качки в автоклаві

тушонка з качки в автоклаві

Поріжте м'ясо на невеликі шматки і складіть їх в окрему миску. Підготуйте банки для консервації. Зазвичай для тушонки вибирають півлітрові або літрові ємності. Тари потрібно добре промити, а потім висушити. Тільки після цього укладайте м'ясо всередину. Не забудьте додати лаври, горошки чорного перцю. За бажанням та смаком можна додавати інші приправи, включаючи і цукор.

Залиште приблизно 3 см вільного простору перед кришкою. У процесі варіння вміст банки починає набухати. Якщо не залишити місця, кришка може відлетіти. Після укладання закатайте банки.

Банки зі стравою помістіть у автоклав, не перевищуючи його місткості. Залийте у пристрій воду. Рідина повинна покривати всі банки, діставати до термометра, але не діставати до кришки автоклава. Залишити краще ті самі 3-4 см. вільного простору.

Тушонку з качки прогрівають при температурі 110°C приблизно 30 хвилин. Врахуйте, що далеко не одразу рідина в автоклаві нагрівається до такого показника. На це піде кілька годин очікування, та лише потім починайте звіт півгодинного приготування. Орієнтуйтесь за показниками на термометрі.

Не забувайте про різницю у використанні електричних та вогневих автоклавів. Перші – найзручніші. Ви поміщаєте банки в пристрій, вмикаєте його в розетку, і відразу починаєте працювати. Достатньо простого натискання на кнопку "старт". Вогневий автоклав треба спочатку поставити на конфорку газової плити, увімкнути вогонь, і лише тоді почнеться обробка продуктів у консерваційних банках.

Де купити автоклав для тушкованої тушки?

Щоб приготувати тушонку з качки, вам підійде будь-яка модель автоклава. Головне, визначтеся з типом пристрою, місткістю, яка вам потрібна, та матеріалом корпусу. Знайти широкий вибір моделей можна в інтернет-магазині Cropper. Тут українці знайдуть також коптильні, доїльні апарати, інкубаційні камери, дистилятори та багато іншого.
тушонка з качки в автоклаві

Оплата: з картки, через термінал або в процесі отримання посилки. Доставка Новою Поштою по всій Україні. Є можливість замовити доставку кур'єром на будь-яку адресу, яку ви вкажете.

Вибирайте стандартний рецепт, щоб приготувати в автоклаві тушковану качку. Або спробуйте щось специфічне, наприклад, тушонку з качки по-адигейські в автоклаві. Головне, щоб страва була безпечною, і сподобалося вам та членам вашої родини.

Інші статті та новини