Тушонка з риби в автоклаві

24 жовтня 2021
Тушонка з риби в автоклаві

Задаєтеся питанням про те, як зробити консерви з риби в автоклаві? Придбали автоклав і хочете поповнити персональну книгу рецептів? Тоді ця стаття є для вас. Якщо рибний паштет — це скоріше закуска, а рецепт консерви з риби в томаті в автоклаві підходить не всім через надто нав'язливий смак соусу, то тушонка — самодостатня основна страва. Її зазвичай закривають у 0,5 або 1-літрових банках влітку або рано восени, поки ціна на рибу низька. Їдять її взимку, дістаючи заготовки з льохів. Все, що потрібно для приготування — це автоклав для домашнього консервування та інгредієнти. Давайте перейдемо до рецепту.

Як приготувати тушковану рибу в автоклаві?

Розглянемо рецепт із дозуваннями інгредієнтів, наприклад узявши заготівлю на півлітрову банку. Так, вам знадобляться:

  • 500 р. річкової риби (судак, окунь, щука, плітка тощо);
  • соняшникова олія (1 ст. л.);
  • чайна ложка солі;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • приправи до смаку (лавровий лист, хмелі-сунелі, каррі та інші)

Спочатку візьміть рибу. Добре, якщо вона свіжа. Саме з таких екземплярів рекомендують робити заготівлі, проте заморожена теж підійде. Правда, у другому випадку не забудьте спочатку розморозити рибу в мікрохвильовій печі, або ж просто залиште її за межами холодильника на кілька годин. Очистіть рибу від луски, видаліть плавці та голову. Якщо хочете, можете вручну забрати найбільші кістки, але це не обов'язково. У процесі термічної обробки в автоклаві кістки стануть м'якими і не зіпсують страву.

Поріжте рибу на шматки малих або середніх розмірів, а потім розкладіть їх першим шаром в банках. Панувати чи обкатувати у борошні рибу не треба. Банки попередньо ретельно промийте теплою або гарячою водою. Далі перший шар риби засипають сіллю, олією та спеціями. Після цього викладайте наступний шар повністю повторюючи процедуру. Робіть так, доки не заповніть ємність до самого верху. До кришки має залишатися 2-3 см. Перевірте, що місце залишилося, і закочуйте банку.

Далі переходимо до термічної обробки. Візьміть усі банки і помістіть їх в автоклав. Попередньо прочитайте інструкцію пристрою, щоб дізнатися місткість. Не намагайтеся помістити більше заготовок, ніж дозволяє прилад. Якщо все не міститься, то краще зробити кілька заходів.

Вогневі автоклави для початку роботи ставлять на увімкнену конфорку газової плити. Силу вогню ставлять максимум. Регулювати електричні автоклави легше. Щоб їх увімкнути, вам достатньо підключити пристрій до розетки та натиснути на кнопку “пуск”. Якщо в якийсь момент потрібно буде зменшити температуру, це можна буде зробити на пульті або панелі управління.

Для півлітрової банки вистачить півгодинної обробки при температурі 105°C. аналогічно для 0,35-літрових тар. Якщо ж вирішили закрити літр тушонки в одній ємності, тоді потрібен температурний режим 110°C і тривалість обробки — 35 хвилин.

Головне, стежте за показниками на термометрі. Температура в автоклаві не повинна перевищувати 110°c. Якщо це станеться, і ви не відреагуєте моментально, то тушонка буде абсолютно несмачна, а її шматки розпадуться, і перетворяться на рибну кашу.

Альтернативні рецепти

Ми запропонували найпростіший приклад того, як готується тушонка з риби в автоклаві. Можете приготувати щось складніше, з великою кількістю інгредієнта. Наприклад, до попереднього списку можна додати моркву, цибулю, томатну пасту і дрібку цукру.

Послідовність дій у цьому рецепті тушонки з риби в автоклаві така сама, але з одним нюансом. Вам потрібно попередньо підготувати до консервації овочі. Спочатку ретельно промийте їх, очистіть від шкірки, промийте ще раз, а потім поріжте або потріть на дрібні шматочки. Після цього закиньте на сковороду, і посмажьте приблизно 3-5 хвилин на дрібному вогні.

Скільки води заливати до автоклаву?

Це питання турбує багатьох людей, які тільки-но починають користуватися автоклавами. Відповідь на нього дуже проста. Вода повинна від днища діставати хоча б термометра, який, як правило, розміщують у верхній частині бака. Однак, не наливайте води по кришку. Залишити потрібно хоча б 2-3 см. проміжку.

Де купити автоклав для консервації тушонки з риби?

Для приготування цієї страви підійдуть усі моделі, навіть найпростіші. Однак не радимо вам бігти за пристроєм на ринок. Тут ви не отримаєте належної консультації, переплатите, та й мати справу доведеться з дуже дрібним асортиментом. Адже хотілося б автоклав, які ідеально підійде під ваші завдання — за типом пристрою (вогневий або електричний), за місткістю, матеріалом корпусу (нержавіюча сталь або чорна сталь).

Хороший вибір автоклавів в інтернет-магазині Cropper. Тут українці купують сільськогосподарську техніку, обладнання для дому, саду та городу. Також бренд Кроппер випускає свої автоклави, тому ви матимете можливість купити апарат за ціною виробника. Оплата: післяплатою або віддалено (термінал, банківська карта). Доставка по всій Україні та в країни ближнього зарубіжжя Новою Поштою.

Популярні товари
  1. Автоклав ДС-32 PRO
    Автоклав ДС-32 PRO Код товару: 3130035
    В наявності
    3 550 ₴
  2. Автоклав ДС-24 PRO
    Автоклав ДС-24 PRO Код товару: 3130037
    В наявності
    3 260 ₴
  3. Автоклав ДС-16 електро PRO
    Автоклав ДС-16 електро PRO Код товару: 3130038
    В наявності
    4 350 ₴
  4. Автоклав ДС-16 PRO
    Автоклав ДС-16 PRO Код товару: 3130039
    В наявності
    2 940 ₴
Інші статті та новини