Консерви з риби в автоклаві

25 жовтня 2021
Консерви з риби в автоклаві

Домашній автоклав — це пристрій, з яким можливості домашнього консервування в рази розширюються. Апарат дозволяє обробляти продукти за температури, яка перевищує 100°c. Це спрощує варіння інгредієнтів, прискорює процес приготування страв, вбиває різні шкідливі мікроорганізми та ботулотоксин.

Українці часто роблять заготовки із овочів, фруктів, м'яса, грибів, ягід. Останнім часом все частіше у домашніх умовах стали робити і рибні консерви. Це і риба в автоклаві в томатному соусі, і морепродукти з олією, тушонка або паштет. Давайте розглянемо техніку приготування таких заготовок, і трошки розберемо основні страви.

Універсальний принцип: консервація риби в автоклаві

Незалежно від того, що ви готуєте, рецепт буде приблизно однаковим. Так, швидко буде готова і тушонка з риби в автоклаві, і бички у томаті. Вам потрібно дотримуватися наступного алгоритму. Добре почистіть рибу і поріжте її на дрібні шматочки. Потрібна сира риба, тому попередньо варити чи смажити її не варто. Термічно обробляють її вже у автоклаві.

У процесі чищення можете не прибирати плавці, кістки та, якщо риба дрібна, голову. Вони зваряться під впливом високих температур і розм'якшуться. Єдине, що дійсно потрібно зробити – очистити рибу від луски та порізати тушку на рівноцінні шматки. Якщо риба велика, і ви хочете закрити консерви з річкової риби в автоклаві, краще видалити вручну і голову.

Потім беруть другорядні інгредієнти: овочі, олію та спеції. Овочі нарізають, обсмажують на сковороді, і разом із рибою поміщають у банки. Для рибної консервації краще використовувати невеликі ємності – 0,5 літрів. На кожен шар насипають сіль, трохи цукру, до смаку додають лаврушку, чорний і червоний перець, хмелі-сунелі та інші спеції або трави. Для деяких рецептів, особливо якщо готуєте велику рибу, рекомендують попередньо обваляти її в борошні.

В автоклавах роблять консервацію з кільки, бичків, товстолобика, щуки, ляща, скумбрії, нототенії та інших видів риб. Оптимальним вважають консервування свіжої риби, але й розморожені інгредієнти теж підійдуть, якщо їхній термін придатності ще не минув.

Коли всі продукти розміщені в банках, закатайте їх. Міцно закриті ємності надсилайте в автоклав. Якщо це вогнева модель, то перенесіть автоклав на конфорку газової плити та увімкніть подачу вогню. Із електронними моделями простіше. Їх просто включають до розетки, і натискають на кнопку “пуск”.

Тривалість приготування залежить від обсягу банок. Зазвичай рибну консервацію закривають у 0,35 чи 0,50-літрових тарах. В обох випадках варіть блюдо 30 хвилин при температурі 105°C. Якщо-таки взяли літрову ємність, то тоді 35 хвилин при температурі 110°c.

У автоклаві обов'язково повинен бути термометр, щоб ви могли стежити за показниками температурного режиму. Якщо вони перевищать 110°C, то інгредієнти втратять свій смак, і ви отримаєте абсолютно несмачну заготівлю. 

Які консерви з риби в домашніх умовах можна зробити?

Вище ми вже згадали основний перелік страв та видів риб, які для цього використовують. Перший варіант — шматки риби в олії чи томатному соусі/соку. Приклад такої страви згадати можуть усі — дуже популярна в Україні кілька в томаті, або бички та сардини, приготовані за такою ж технологією. Перевага таких страв – швидкість приготування, насичений смак та корисність.

Другий варіант – це паштет із риби в автоклаві. Його готують переважно для бутербродів. Відмінний варіант для свята чи повсякденних перекусів. Такий паштет обійдеться вам у невелику суму, а бутерброди будуть ситними, смачними та зручними у приготуванні.

Тушонка з риби в автоклаві — це скоріше основна страва. Його закривають влітку чи ранньої осені, щоб не купувати рибу взимку, коли вона буде в рази дорожчою. Взимку можна буде просто зварити картопляне пюре, дістати консервну банку та дістати звідти основну страву — повноцінну тушонку риби. Тут немає нічого зайвого, чиста концентрація морепродуктів.

Де купити автоклави в Україні?

Рецептів багато, і в одній статті їх не описати. Пошукайте більше інформації в інтернеті, наприклад, у нас у блозі. Інтернет-магазин Cropper — це можливість купити автоклав та іншу сільськогосподарську техніку швидко, не будучи обмеженим в асортименті, з доставкою та можливістю віддаленої та накладеної оплати.

У каталозі зібрані вітчизняні та імпортні автоклави з нержавіючої та чорної сталі, газових балонів. Є вогневі та електричні моделі. Об'єм компактних моделей починається від 8 півлітрових банок до 40+ заготовок за один підхід.

Якщо купуватимете автоклав на ринку, то програєте відразу за всіма критеріями. Тут завжди є всього 3-4 моделі, через що доводиться вибирати "менше із зол". І чекати повноцінної консультації від продавця на ринку не доводиться. На сайті Cropper вказаний номер телефону гарячої лінії, і ви можете зателефонувати в будь-який момент робочого часу.

Оформлення замовлення повністю онлайн, і менеджери швидко опрацюють вашу заяву про покупку. Відразу посилка Новою Поштою вирушить до нашого населеного пункту. Забрати її ви зможете у найближчому відділенні НП, або ж замовити доставку кур'єром. Оплату внести ви можете не тільки післяплатою, але й відразу, дистанційно — з картки вашого банку або через термінал самообслуговування.

Популярні товари
  1. Автоклав ДС-32 PRO
    Автоклав ДС-32 PRO Код товару: 3130035
    В наявності
    2 800 ₴
  2. Автоклав ДС-24 PRO
    Автоклав ДС-24 PRO Код товару: 3130037
    В наявності
    2 560 ₴
  3. Автоклав ДС-16 електро PRO
    Автоклав ДС-16 електро PRO Код товару: 3130038
    В наявності
    2 975 ₴
  4. Автоклав ДС-16 PRO
    Автоклав ДС-16 PRO Код товару: 3130039
    В наявності
    2 440 ₴
Інші статті та новини