Як користуватися домашнім автоклавом
Якщо ви любите побалувати себе та своїх близьких смачними салатами, компотами, м'ясними та рибними стравами, то без автоклава доведеться туго. Особливо якщо справ і так вистачає, а на таке масштабне готування зовсім немає сил і часу.
Автоклав для домашнього консервування - автоматизований апарат, який вимагає мінімального втручання в його роботу. Досить виставити необхідні параметри на початку приготування страв і періодично стежити за тиском всередині камери.
Характеристики різних видів автоклавів
В першу чергу особливості у використанні залежать від різновиду автоклава. В цілому ж, працюють всі ці апарати за аналогічним принципом. Якщо говорити про матеріал корпусу, то він не впливає на безпосереднє використання апарату.
Хіба що може зіграти ключову роль в зберіганні. Звичайна чорна сталь схильна до корозії, а нержавійка, навпаки, таких проблем не має. Це не означає, що апарат з нержавіючої сталі можна залишати в сирому приміщенні. Просто на ньому не так відіб'ється постійний вплив води.Інша справа тип нагріву.
Якщо апарат газовий, то починати нагрів на плиті потрібно ставити заздалегідь. У цей час якраз можна закінчити останні приготування продуктів. Автоклав з електричним нагрівальним елементом досягне необхідного показника температури набагато швидше.Щоб зрозуміти, як користуватися автоклавом і не наламати дров, далі розглянемо все більш детально.
Етапи приготування в автоклаві
Перш ніж починати роботу з автоклавом переконайтеся в цілісності збірки і наявності всіх необхідних деталей звіряючись з інструкцією. Також можна поекспериментувати з різними рецептами і знайти свій ідеальний варіант.
- Заздалегідь замаринуйте або доведіть до готовності в інший спосіб заготовки з продуктів і розкладіть їх по банках. Потрібно герметично закатати їх за допомогою спеціального ключа.
- У внутрішню камеру завантажте необхідну кількість банок одного розміру і розташуйте їх ярусами.
- Залийте в камеру воду. В середньому, потрібно до 30 л чистої води. Потім можна закривати кришку автоклава на спеціальні болти і тільки після цього починати нагрівання (увімкнути газову плиту або під'єднати апарат до мережі через кабель).
- Відповідно до інструкції встановіть необхідні параметри для приготування страви. Рекомендуємо додатково поставити таймер на телефоні або іншому пристрої, щоб уникнути непередбачених ситуацій.
- Після приготування злити гарячу воду з внутрішньої камери через спеціальний кран у стінці. Для цього досить під'єднати до нього шланг з таким же діаметром і направити відтік в потрібну сторону.
- Відкрийте кришку і дайте апарату повністю охолонути. Потім можете дістати банки і витерти їх насухо.
Все готово, можете насолоджуватися смачною тушонкою вже зараз або відкласти це задоволення для суворих холодів. Після першої успішної консервації ви будете дивуватися, як раніше обходилися без побутового автоклава.
Швидше обирайте свій автоклав, щоб відчути смак справжніх консервів!