Інкубація яєць бройлерів

08 червня 2020

Бройлер - найважча для виведення в домашніх умовах порода курей. Вона була отримана в результаті селекції двох видів особин - м'ясної та яєчної курки. Щоб отримати таку курку своїми зусиллями, потрібно володіти спеціальними знаннями і тримати в своєму господарстві кілька видів птахів з метою їх подальшого схрещування.

Особливості інкубації бройлерів

Інкубація бройлерів в домашніх умовах має кілька особливостей, які обов'язково потрібно враховувати, щоб отримати здорове і сильне потомство:

  • бройлерні кури більші за розміром, ніж звичайні, відповідно, їх яєць в інкубатор поміститься менше;
  • викладати такі яйця на таці треба горизонтально або під нахилом, щоб рівномірно розподілити тепло по всій поверхні шкаралупи;
  • в останні дні дозрівання бройлерним яйцям властива сильна тепловіддача, тому потрібно охолоджувати їх не менше 2 разів на день протягом 30 хвилин і підтримувати при цьому постійну активну вентиляцію.

Інкубація яєць бройлерів

Як вибрати яйця для інкубації

Щоб інкубація яєць бройлера пройшла успішно, спочатку потрібно вибрати правильні яйця. Вони повинні відповідати кільком основним вимогам:

  • всі яйця повинні бути приблизно одного розміру і форми, уникайте дуже маленьких і дуже великих яєць - зайва граммовка збільшує термін визрівання пташенят;
  • просвічуйте яйця овоскопом, щоб перевірити, запліднені вони чи ні; в разі запліднення в центрі жовтка можна бачити чітку цятку;
  • всі яйця повинні бути свіжими і лежати не довше 5-6 днів, це можна перевірити, вимірявши довжину повітряної камери всередині яйця, яка не повинна перевищувати 1,5 мм;
  • жовток повинен бути розміщений по центру або злегка зміщений у бік тупого кінця.

Зберігання яєць

Правильне зберігання яєць прямо впливає на розвиток кожного пташеня. Воно проводиться в трьох основних місцях: на фермі, в транспорті під час перевезення, і безпосередньо в кімнаті при инкубаторі. У будь-якому з цих місць, як і в періоди переміщення між ним, потрібно уникати різких стрибків температури і вологості. Простежте, щоб переходи були поступовими. Важливо, щоб температура повільно підвищувалася перед закладкою в камеру інкубатора.

Термін зберігання яєць для інкубації бройлерів дуже обмежений - 5-6 днів. Недотримання цих тимчасових рамок може привести до різкого зниження відсотка виводимості пташенят з 90% до 15%. Також з кожним днем збільшує термін дозрівання зародка приблизно на одну годину. Якщо ж термін зберігання досягає 14 днів, за які вода активно випарувалася з яйця, а рівень вуглекислого газу в білку виріс, то потомство вийде млявим і швидше за все не виживе.

Перед початком процесу інкубації яйця потрібно обробити антибактеріальною сумішшю - марганцівкою, температура якого становить приблизно 30 градусів. Залиште яйце в розчині на 5 хвилин, після чого залиште їх висихати на марлі або іншої тканини. Така «чистка» проводиться дуже дбайливо, без різких рухів.

Процес закладки

Інкубація яєць бройлера починається з того, що перед безпосередньою закладкою, яйця залишають на кілька годин, зазвичай до 8, в приміщенні з температурою від 25 до 27 градусів з хорошою вентиляцією. Це робиться для того, щоб яйця однаково прогрілися по всій поверхні шкаралупи.

Бажано постійно їх перевертати, щоб пташенята не прилипли до підшкаралупної мембрани.

Підтримка потрібної температури і вологості в інкубаторі

Інкубація бройлерних яєць буде проходити рівномірно тільки при дотриманні температурного режиму і достатнього рівня вологості. Вони, якщо виставлені правильно, позитивно впливають на швидкість розвитку плоду.

На початковому рівні дозрівання температура в інкубаторі виставляється на 38 градусів, а через пару годин її необхідно знизити на 0,5 градусів. Протягом 14 днів вона залишається без змін, а вже по закінченню двох тижнів потрібно знизити її на 0,3 градуса.

Що стосується вологості, то вона повинна триматися на рівні 50-55% перші 7 днів. На один день її знижують до 40%, а з 15 і по 18 день знову підвищують до 50. Щоб полегшити для курчат процес вилуплення на крайні терміни інкубації вологість можна підвищити до 65%.

Вентиляція

Інкубація бройлерних яєць неможлива без правильної вентиляції. Вона повинна здійснюватися на належному рівні на постійній основі, змінюються лише параметри її інтенсивності в деяких циклах дозрівання яєць. Кімната, в якій знаходиться сам агрегат, повинна добре провітрюватися.

Важливо уникати надмірного скупчення вуглекислого газу в камері інкубатора через щільне прилягання яєць один до одного, тому не розміщуйте їх занадто близько. У такому випадку навіть «екстрена» вентиляція швидше за все буде безсила.

Інкубація бройлерів. Таблиця

Інкубація бройлерів відбувається протягом 20-22 днів. Цей період можна умовно розділити на стадії.

7-11 день

Температура знижується на 1 градус.

На цьому етапі яйця ще раз перевіряють, просвічують і відсівають зразки з дефектами.

Перші 7 днів

Проводиться закладка яєць в лотки і переміщення їх у внутрішню камеру інкубатора.

Виставляється потрібний рівень температури і вологості відповідно до вимог першого періоду.

Починається дозрівання плоду.

11-19 день

Температура залишається на тому ж рівні.

Вологість утримується на позначці в 45%.

20-22 день

Перед самим вилупленням вологість в інкубаторі значно підвищують, до 70%, щоб пташенятам було легше зламати шкаралупу дзьобом.

З цією ж метою підвищують температуру на 1-2 градуси.

Важливість овоскопіювання

Овоскопіювання бройлерних яєць є одним з найбільш важливих кроків для інкубації бройлерів. Завдяки цій процедурі можливо вчасно виявити дефекти в розвитку плода.

Особливо значущим овоскопіювання бройлерних яєць стає перед закладкою, тобто на стадії відбору вихідного матеріалу для подальшого виведення.

Що може перешкодити нормальній інкубації?

Деякі речі можуть занадто сильно в негативному ставленні вплинути на результат виведення яєць в інкубаторі:

  • Градусник розташований неправильно - якщо розмістити його відразу біля вентиляційного отвору, то показується температура буде нижче, ніж у всій камері. Отже, можливий перегрів яєць.
  • Різні показники температури в окремих частинах камери. Щоб забезпечити рівномірний розподіл тепла періодично міняйте яйця місцями.
  • Невідповідний рівень вологості - утримуйте його строго в залежності від стадії розвитку курчати.
  • Недостатнє прогрівання інкубатора - стане причиною слабкості курчат, збільшення їх нижніх кінцівок.

Інкубація бройлерів. Відео

Щоб заглибитися в тему правильного проведення інкубації ознайомтеся з відео, наведеним нижче.

Популярні товари
  1. Інкубатор Насідка ІПМ-70 (механічний)
    Інкубатор Насідка ІПМ-70 (механічний) Код товару: 8080026
    В наявності
    559 ₴
  2. Інкубатор Насідка ІП-120 (ручний)
    Інкубатор Насідка ІП-120 (ручний) Код товару: 8080031
    В наявності
    769 ₴
  3. Інкубатор Курочка Ряба ІП-120 (автоматичний)
    1 450 ₴
  4. Інкубатор ЦИПА ІПМ-70 (механічний)
    Інкубатор ЦИПА ІПМ-70 (механічний) Код товару: 8080049
    В наявності
    490 ₴
  5. Інкубатор Ципа ІПМ-100 (механічний)
    Інкубатор Ципа ІПМ-100 (механічний) Код товару: 8080050
    В наявності
    495 ₴
  6. Інкубатор Ципа ІПМ-100Ц (механічний)
    605 ₴
  7. Інкубатор Ципа ІПА-70 (автоматичний)
    Інкубатор Ципа ІПА-70 (автоматичний) Код товару: 8080054
    В наявності
    1 408 ₴
Інші статті та новини